Kuchnia Kanadyjska


Strona główna -> Kanada -> Kuchnia Kanadyjska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Dzisiejsza kuchnia Kanadyjska stanowi mieszankę smaków z wielu rożnych stron świata. Dawna kuchnia Kanadyjska natomiast preferuje głownie ryby podawane głownie z frytkami. Poza zwykłymi gatunkami jak łosoś , dorsz czy halibut spotkać można też takie specjały jak języki i szczęki dorsza, wędzony lub peklowany gromadnik oraz pasztet z foczej płetwy. Z mięs pierwsze miejsce zajmuje dziczyzna, poza tym wieprzowina , która służy do przyrządzania pikantnego pasztetu.


Kanadyjczycy zajadają się ostrygami i homarami

Potrawy

Typowo kanadyjskie potrawy to :

  • Ostrygi, małże przegrzebki ze smażonymi pędami paproci oraz jadalnymi wodorostami
  • Homary gotowane z grilla
  • Solomon Grundy (marynowany śledź z Nowej Szkocji)
  • Calgary beef bash, peklowana wołowina z duszoną fasolką i frytkami.
  • Wędzony karibu
  • Syrop klonowany
  • Pudding au chomeur (dosł. “deser bezrobotnego”) – rodzaj ciasta z karmelem
  • Tarty owocowe.

Dania z Francji

Liczne są wpływy francuskie znajdujące oddźwięk w takich dania jak - ślimaki z czosnkiem, stek mignon , zupa z zielonego groszku, kaczka czy tradycyjne francuskie croissants.

Fast food

Nie brak też podobnie jak w Stanach Zjednoczonych dań typowo fast food. Występują one też w „miejscowej” kanadyjskiej wersji - poutine frytek z roztopionym serem i sosem mięsnym lub cebulowym.

Syrop klonowy

Naturalny syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu. Nie zawiera konserwantów, jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym znacznie mniej kaloryczny niż cukier i miód. Ma bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak.



Kanada - miasta

Ottawa Toronto Vancouver


Kanada - co warto wiedzieć



Kanada - Kanada ciekawostki Kanada ciekawostki
Kanada ma najwyższy standard życie na świecie Liczba ludności jest ...
Kanada - Tradycje w Kanadzie Tradycje w Kanadzie
Kanada to kraj wielonarodowościowy, w którym tradycje i kultury przenikają ...
Kanada - Turystyka w Kanadzie Turystyka w Kanadzie
Kanada jest drugim na świecie krajem pod względem powierzchni. Miejsca ustępuje ...
Kanada - Komunikacja w Kanadzie Komunikacja w Kanadzie
Kanada jest to pastwo położone w Ameryce Północnej, rozciągające się od Oceanu Atlantyckiego ...
Kanada - Klimat w Kanadzie Klimat w Kanadzie
Kanada to państwo położone w Ameryce Północnej. Rozciąga ...
Kanada - Kanada - dane ogólne Kanada - dane ogólne
Obszar: 9 984 670 km2Ludność: 33 212 696Stolica: OttawaGęstość ...
Kanada - Kultura Kanady Kultura Kanady
Wyróżniamy trzy główne wpływy na kulturę: tradycjonalne rdzenne ...
Kanada - Gospodarka Kanady Gospodarka Kanady
Wysoko rozwinięty kraj przemysłowo-rolniczy o bogatych zasobach naturalnych. Kraj silne ...
Kanada - Główne rzeki w Kanadzie Główne rzeki w Kanadzie
W  zachodniej części Kanady: Mackenzie (najdłuższa), Jukon, Kolumbia, ...
Kanada - Religia Kanady Religia Kanady
Dominuje chrześcijaństwo 47% to katolicy, a około 36% protestantów. ...

Kuchnia Kanadyjska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies