Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Dzisiejsza kuchnia Kanadyjska stanowi mieszankę smaków z wielu rożnych stron świata. Dawna kuchnia Kanadyjska natomiast preferuje głownie ryby podawane głownie z frytkami. Poza zwykłymi gatunkami jak łosoś , dorsz czy halibut spotkać można też takie specjały jak języki i szczęki dorsza, wędzony lub peklowany gromadnik oraz pasztet z foczej płetwy. Z mięs pierwsze miejsce zajmuje dziczyzna, poza tym wieprzowina , która służy do przyrządzania pikantnego pasztetu.
Kanadyjczycy zajadają się ostrygami i homarami Potrawy Typowo kanadyjskie potrawy to :
Dania z Francji Fast food Nie brak też podobnie jak w Stanach Zjednoczonych dań typowo fast food. Występują one też w „miejscowej” kanadyjskiej wersji - poutine frytek z roztopionym serem i sosem mięsnym lub cebulowym. Syrop klonowy Naturalny syrop klonowy jest otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu. Nie zawiera konserwantów, jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym znacznie mniej kaloryczny niż cukier i miód. Ma bursztynową barwę, gęstą konsystencję i słodki, lekko przydymiony smak. Kanada - miasta
Kanada - co warto wiedzieć
Kuchnia Kanadyjska - dodaj komentarz:
|